Publikováno Napsat komentář

Reset do továrního nastavení

Nejčastější dotaz je, jak správně resetovat zařízení MikroTik do výchozího nastavení.

Každé zařízení MikroTik má tlačítko označené jako reset. Tlačítko je multifunkční a proto je potřeba přesně dodržet postup resetování, jinak se může stát, že se zařízení pouze přepnete do jiného režimu.

Pro resetování do továrního nastavení je platný tento postup a je platný pro všechny verze RouterOS MikroTik:

  • Krok č. 1 – Odpojte všechny kabely ze zařízení vč. napájecího
  • Krok č. 2 – Zmáčkněte a držte resetovací tlačítko. U některých zařízení je potřeba pro zmáčknutí resetovacího tlačítka použít nástroj např. kancelářskou sponku a nebo propisku.
  • Krok č. 3 – Připojte zařízení do elektrické sítě. Zde můžu být obtížné držet resetovací tlačítko a zároveň připojit zařízení do el. proudu, proto je možné, že se to nepodaří na první pokus.
  • Krok č. 4 – Počkejte přibližně 5 sekund, dokud se nerozbliká LED dioda. Čas je pouze orientační. U každého zařízení je doba, kdy se LEDka rozbliká jiná, ale vždy se to chová stejně – je potřeba počkat až začne LEDka blikat.
  • Krok č. 4 – Pustíte resetovací tlačítko.

Zařízení je nyní ve výchozím nastavení tj. má výchozí IP adresu a výchozí heslo. Pozor! Pokud má zařízení výchozí heslo napsané na spodním štítku, pak se konfigurace obnoví i s tímto heslem. V případě poškození a nebo ztráty hesla, je možné buď napsat prodejci a poslat mu sériové číslo zařízení, aby vám výchozí heslo zjistil u MikroTiku anebo je možné použít utilitu Netinstall a celý systém kompletně smazat a nahrát nový bez hesla.

Všechny funkce resetovací tlačítka:

3 vteřiny – nahrání backup biosu

5 vteřin – resetování do výchozího (továrního) nastavení (LED začne blikat)

10 vteřin – resetování do klientského CAPsMAN režimu (LED začne svítit)

15 vteřin – boot do Netinstallu (LED zhasne)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *